Większość żeli energetycznych i napojów sportowych na rynku zawierają fruktozę. Jest to składnik wszechobecny w tego typu produktach, a niektóre media, twierdząc, że składnik ten może być czynnikiem przyczyniającym się do artretyzmu.
Tradycyjny pogląd dotyczący nawodnienia, skłania nas do twierdzenia że należy pić tyle, ile jesteśmy w stanie wypić w trakcie ćwiczeń, a na pewno nie powinniśmy czekać do momentu, aż będziemy spragnieni.
Jeżeli w twojej diecie brakuje białka, a Ty nie chcesz jeść bardzo dużych ilości mięsa, czy pić koktajli białkowych wystarczy, że wprowadzisz tych kilka produktów do swojego koszyka zakupów.
Co jeść przed, w trakcie i po sesji treningu zależy od wielu rzeczy. Wszystko zależy od tego jaki trening masz zamiar odbyć. Jeśli masz zamiar trenować długo i spokojnie np. tak jak w weekendy musisz inaczej się odżywiać niż w przypadku szybkiego krótkiego treningu w trakcie tygodnia.
Przy okazji startu w następnych zawodach triathlonowych rozejrzyj się, a zobaczysz, że wielu zawodników ma wysoki procent tkanki tłuszczowej, mimo ciężkiej pracy treningowej jaką wykonują.
Ziarno pszenicy jest używane we wszystkich typach kuchni i odgrywa ważną rolę w diecie wielu sportowców. Jest składnikiem wielu popularnych produktów spożywczych wysokokalorycznych, takich jak makaron, płatki śniadaniowe, chleb, babeczki i ciasteczka.
Nikt nie sugeruje, że picie alkoholu w nadmiarze poprawi Twój rekord życiowy, ale jaka ilość nie spowoduje negatywnego wpływu na Twój trening i formę w dniu zawodów?
Cukier jest przyczyną wszystkich problemów zdrowotnych. Cukier zwiększa wydajność. Cukier jest niezbędny dla sportowców. Zdezorientowany? Nic w tym dziwnego. W Internecie i literaturze jest tak wiele mieszanych informacji dotyczących cukru i o tym jak wpływa na nasz organizm. W tym artykule postaramy się przedstawić fakty na temat cukru i jego roli dla triatlonistów i treningu.
Z pewnością każdy ze świadomych sportowców zna znaczenie odpowiedniego nawodnienia organizmu, tak bardzo ważnego dla optymalnej pracy naszego organizmu. Odpowiedni poziom nawodnienia wpływa również na wydajność treningu i odpowiednia regenerację po treningu czy zawodach.
W Ameryce Północnej, około 90 procent dorosłych regularnie spożywa kofeinę, przede wszystkim w postaci płynnej, np. w coli, kawie, herbacie, i innych napojach zawierających kofeinę. Kofeina jest również obecna w kakao i czekoladzie.
Wielu biegaczy spotkało się z przysłowiową ścianą - czyli dramatyczny spadek sił i tempa pod koniec wyścigu. Zasadą jest jednak fakt, że ściana zdarza się w wyścigach od pół maratonu wzwyż. Dlaczego?
Wielu z nas często zadaje sobie pytanie czy warto zabierać na treningi dodatkowe źródła energii czy biegać lub jeździć na rowerze tylko i wyłącznie wykorzystując rezerwy energetyczne, które nasz organizm przechowuje. Im więcej osób trenujących tym więcej teorii na ten temat. W powyższym artykule postaramy się przedstawić kilka najważniejszych aspektów spożywania węglowodanów podczas wysiłku fizycznego.