Norman Tec

5 nawiększych błędów dietetycznych wśród triathlonistów

Jesteś inteligentnym ambitnym triatlonistą: Budzisz się o 5 rano, nie pijesz alkoholu, uważasz na to co jesz znając najnowsze trendy w żywieniu sportowców. Jesteś obyty w nowinkach technologicznych w sprzęcie triathlonowym, ale nawet najbardziej obeznani triathloniści mogą popełniać błędy żywieniowe, które uniemożliwiają im osiągnięcie idealnego składu ciała i odpowiedniej wydajności do osiągnięcia sukcesu sportowego.

Czytaj dalej

10 najlepszych źródeł węglowodanów w diecie triathlonisty

Sportowcy wytrzymałościowi potrzebują dużo węglowodanów. Dlaczego? Ponieważ mięśnie podczas startów czy treningów są głownie zasilane przez węglowodany. Zaleca się by dieta sportowca zawierała około 60 procent węglowodanów w ich codziennym zapotrzebowaniu na pożywienie.

Czytaj dalej

Letnie vs zimowe potrzeby nawadniania u triathlonisty

Kontynuując temat związany z nawadnianiem warto odpowiedzieć sobie na pytanie jak bardzo powinniśmy zmienić nasz system i praktyki związane z uzupełnieniem płynów podczas zimy i lata. Warto zadać sobie to pytanie gdyż wielu sportowców uważa, że zima to okres w którym nasz organizm potrzebuje mniej płynów. Jak jest naprawdę?

Czytaj dalej

Cztery jedzeniowe nawyki, które pomogą Ci uniknąć kontuzji

Kiedy myślisz o sposobach na unikanie urazów, które powszechnie dotyczą tych, którzy regularnie trenują nie myślisz o żywieniu. To prawda, że prawidłowe odżywianie może zrobić niewiele w przypadku obrażeń spowodowanych przez takie czynniki, jak przetrenowanie czy noszenie niewłaściwego rodzaju butów do biegania. Ale przemyślane nawyki żywieniowe mogą być skutecznym elementem kompleksowej strategii zapobiegającej podatności na kontuzje.

Czytaj dalej

Pstrąg pieczony z warzywami

Ryby uzupełniają naszą dietę w elementy i składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W odróżnieniu od mięsa zwierząt hodowlanych, w rybach, oprócz kwasów nasyconych występują kwasy nienasycone, w tym kwasy Omega 3, które spowalniają proces starzenia komórek.

Czytaj dalej

Prawda o Kofeinie i jej wpływie na trening triathlonisty

Kofeina jest jednym z kilku dodatków, które bardzo często dodawane są do suplementów diety czy odżywek dla sportowców. Okazuje się, że daje poprawę wydolności o około dwa do trzech procent. Pomimo korzyści jakie daje, wciąż nie wszyscy wiemy, jak jej używać prawidłowo i dlaczego tak naprawdę działa. W najgorszych przypadkach Kofeina może powodować uczucie mdłości, nerwowości i brak snu.

Czytaj dalej

Makaron tagliatelle z kurczakiem i bobem

Bób ma nie tylko wspaniały smak, ale jest też bardzo zdrowy. Bób jest niskokaloryczny, 100g ugotowanego warzywa to 85 kcal. Zawiera sporą ilość białka i błonnika oraz bardzo niewiele tłuszczu. W związku z tym, że jest naprawdę sycący.

Czytaj dalej

WIELKIE ŹRÓDŁO BIAŁKA- Stek z tuńczyka

To świetna kompozycja tuńczyka i brązowego ryżu o niskim indeksie glikemicznym. Brązowy ryż to świetne źródło selenu i manganu, a do tego jak każdy produkt pełnoziarnisty magnezu, minerału niezbędnego do produkcji energii.

Czytaj dalej

Zbawienne działanie witaminy D

Jeśli mieszkasz na półkuli północnej jest bardzo prawdopodobne, że trochę więcej czasu poza sezonem spędzasz na regeneracji. Przyczyną mogą być chłodniejsze dni co zdecydowanie wpływa na czas spędzony na treningu na zewnątrz. Krótkie ubrania  i słońce mogą być odległym wspomnieniem, które niewątpliwie wpływa na ilość witaminy

Czytaj dalej

Kurczak w zielonym curry

Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego
- 150 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki zielonej pasty curry

Czytaj dalej

Zupa kokosowa z krewetkami

Składniki:
- 3 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki startego imbiru
- 1L bulionu drobiowego

Czytaj dalej

Więcej artykułów…