Norman Tec

Pstrąg pieczony z warzywami

Ryby uzupełniają naszą dietę w elementy i składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W odróżnieniu od mięsa zwierząt hodowlanych, w rybach, oprócz kwasów nasyconych występują kwasy nienasycone, w tym kwasy Omega 3, które spowalniają proces starzenia komórek.

Sprzyjają one wzmocnieniu odporności i mogą zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych - nadciśnienia, miażdżycy i chorób układu krążenia. Efekt ten zaobserwowano w krajach, gdzie głównym punktem jadłospisu są ryby i owoce morza. Co więcej, jedzenie ryb powinno stanowić rodzaj profilaktyki antynowotworowej (zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty) i antyzawałowej. Wystarczy zjeść około 150 g pstrąga, aby zapewnić sobie dzienną dawkę kwasów Omega 3. Najwięcej cennych składników odżywczych zachowują ryby pieczone i gotowane na parze.

Składniki:
2-3 pstrągi
2 marchewki
2 pory
1 cebula
5 pomidorków koktajlowych
3 plasterki cytryny
oliwa
przyprawa do ryb
rękaw do pieczenia

Przygotowanie:
Rybę umyć, osuszyć, delikatnie przyprawić przyprawą do ryb ( w środku również), umieścić w rękawie do pieczenia. Warzywa umyć, pokroić w plastry, ułożyć na rybie. Dodać plasterki cytryny, pomidorki koktajlowe. Całość delikatnie skropić odrobiną oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 30-40 minut.

Udostępnij na FB