Norman Tec

Pięć produktów spożywczych zwiększających ilość spożywanego białka

dieta bogata w bialkoJeżeli w twojej diecie brakuje białka, a Ty nie chcesz jeść bardzo dużych ilości mięsa, czy pić koktajli białkowych wystarczy, że wprowadzisz tych kilka produktów do swojego koszyka zakupów.

Tofu

Bardzo dobre źródło białka, które śmiało może wzbogacić dietę rybną i drobiową. Zaletą tofu jest niska zawartość tłuszczu, a do tego jest doskonałym źródłem wapnia . Tofu zawiera około 11g białka na każde 100g produktu

Brokuły

Brokuły to produkt bardzo bogaty w białko, a przy tym nisko kaloryczny. 100g porcja zawiera, dużo witaminy C, potasu i kwasu foliowego oraz około 3g białka. Brokuły zwiększają również zdolność detoksykacji i są znane ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.

Smażone makrele

100g smażonej makreli daje aż 20g białka, oraz sporą dawkę tłuszczów omega-3 i prawie całodniowy  zapas wapnia.

Zielony groszek

100g zapewnia solidną porcję około 6g białka. Groszek zawiera również znaczne ilości witaminy C, witaminy A, błonnika, żelaza i potasu  i jak najbardziej powinien być stosowany w diecie sportowca

Migdały

100g migdałów daje 21 g białka. To bardzo dużo i nie należy przesadzać z ilością ich zjadania. Migdały posiadają dodatkowo duże ilości wapnia, magnezu, potasu i wszystkie rodzaje kwasów tłuszczowych

Udostępnij na FB