Norman Tec

Gryczane polędwiczki

Składniki na 2 porcje:
300-400g polędwiczki wieprzowej
200g kaszy gryczanej
200ml śmietany
2 łyżki musztardy Dijon
2 upieczone buraki
1 świeża brzoskwinia
Kilka listków bazylii

Marynata:
2 gałązki świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy extra vergine

Dresing:
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
100ml oleju roślinnego

Przygotowanie:
Polędwiczkę pokrój pod kątem na medaliony o grubości około 1,5 cm, a następnie natrzyj z obu stron marynatą z tymianku, czosnku i oliwy. Odstaw do lodówki. Buraki wstaw do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) i upiecz. Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsącz. Przygotuj dressing do salsy z buraków i brzoskwiń: miód połącz z octem balsamicznym i powoli mieszając dodaj olej, aż uzyskasz konsystencję gęstego dressingu. Buraki i brzoskwinię obierz ze skórki, pokrój w średniej grubości kostkę i połącz z dressingiem. Ugotowaną wcześniej kaszę przełóż do rondelka, a następnie dodaj musztardę i śmietanę. Uważając aby nie przypalić kaszy od spodu, delikatnie mieszaj, aż kasza się zagrzeje. W tym samym czasie lekko posól medaliony i smaż na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju około 1-2 minuty z każdej strony. Na talerz wyłóż kaszę gryczaną, następnie połóż medaliony z polędwiczki oraz salsę z buraka i brzoskwini. Całość posyp posiekaną, świeżą bazylią.

Udostępnij na FB