Norman Tec

Zupa kokosowa z krewetkami

Składniki:
- 3 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki startego imbiru
- 1L bulionu drobiowego


- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka cukru
- 220g grzybów shitake
- 450g średnich krewetek
- szczypta soli
- posiekana świeża kolendra
- 2 łyżki świeżego soku z limonki


Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj starty świeży imbir, drobno posiekaną trawę cytrynową, pastę curry i podsmażaj przez minutę, ciągle mieszając. Wlej bulion drobiowy, dodaj sos rybny i cukier (najlepiej brązowy) i gotuj przez kwadrans na małym ogniu. Dorzuć pokrojone w paski grzyby, wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut, aż grzyby zmiękną . mieszaj od czasu do czasu. Wrzuć obrane i oczyszczone krewetki i gotuj około 5 minut, aż przestaną być przezroczyste. Wyciśnij lionkę, dopraw solą i posyp posiekaną kolendrą.

Udostępnij na FB