Norman Tec

Kurczak w zielonym curry

Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego
- 150 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki zielonej pasty curry


- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- pokrojony szczypior
- 2-3 ząbki czosnku w plasterkach
- posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:
W woku rozgrzej olej, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekany szczypior i ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Smaż przez minutę, mieszając. Dodaj 3 łyżki zielonej pasty curry, mieszaj i smaż przez 2 minuty. Wlej 150 ml bulionu, 400 ml mleka kokosowego, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Wrzuć pokrojone w większą kostkę filety z kurczaka i ugotuj na mniejszym ogniu,  aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj jasny sos sojowy i wyciśnięty sok z połowy limonki. Zamieszaj. Dodawaj z ryżem jaśminowym. 

Udostępnij na FB