Norman Tec

WIELKIE ŹRÓDŁO BIAŁKA- Stek z tuńczyka

To świetna kompozycja tuńczyka i brązowego ryżu o niskim indeksie glikemicznym. Brązowy ryż to świetne źródło selenu i manganu, a do tego jak każdy produkt pełnoziarnisty magnezu, minerału niezbędnego do produkcji energii.

Składniki:
-40g brązowego ryżu
- 1 szalotka pokrojona w kostkę
- 1 grillowana czerwona papryka ze słoika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 stek z tuńczyka
- 80g brokułów
- 100g młodego szpinaku

Przygotowanie:
Gotuj ryż przez 20 minut w 130ml wody. W tym czasie smaż szalotkę i paprykę na małej ilości oliwy. Następnie wrzuć do blendera, dodaj ocet i zrób gęsty sos. Weź kawałek folii lub papieru do pieczenia, połóż na środku stek z tuńczyka i nałóż na wierzch sos. Piecz w temperaturze 200°C przez 6-8 minut. Przez kilka minut gotuj brokuły, na ostatnią minutę gotowania dołóż do nich szpinak. Nałóż wszystko na talerz.

Udostępnij na FB