Norman Tec

Makaron tagliatelle z kurczakiem i bobem

Bób ma nie tylko wspaniały smak, ale jest też bardzo zdrowy. Bób jest niskokaloryczny, 100g ugotowanego warzywa to 85 kcal. Zawiera sporą ilość białka i błonnika oraz bardzo niewiele tłuszczu. W związku z tym, że jest naprawdę sycący.

Składniki:

- 1 pierś kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 250 g bobu
- 4 pomidory suszone, w oleju
- 100 g śmietany 18%
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki parmezanu
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Przygotowanie:

Ugotować bób w osolonej wodzie, ja gotowałem 5 minut. Następnie przelać go zimną wodą i obrać z osłonek. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni grillowej posmarowanej lekko olejem. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przed odcedzeniem odlać chochelkę wody z gotowania makaronu. Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, dodać bób, pierś i pomidory pokrojone w paski, śmietanę, parmezan, sok z cytryny i natkę pietruszki. Lekko podgrzać i wymieszać. Dodać odrobinę odlanej wcześniej wody do uzyskania żądanej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, nakładać na talerze.

Udostępnij na FB